>

luni, 7 iunie 2010

Meringue (bezele) simple si cu capsuni


Am facut desertul acesta de frica sa nu mi se strice ouale in frigider. Eu am uitat de bezele...am uitat ca exista si nu ma gandeam ca sunt acestea :)). Le-am gasit pe net si mi-am zis sa le incerc, asa de mult mi-au placut, chiar daca cele cu capsuni mi s-au pleostit putin! Dar sunt foarte gustoase! Si ideale la o seara de film dupa ce mananci niste garbanzo prajit, chipsuri si alte lucruri. Ma gandeam ca eu oricum nu voi putea manca mai mult de trei, cum nu prea sunt cu dulciurile, insa tot mancam si nu ma saturam.




Cred ca e una din cele mai simple si ieftine retete...sau poate nu ieftine, insa iti trebuie doar 2,3 ingrediente din care iasa minunatiile acestea. O sa iti explic imediat cum se fac, insa inainte trebuie sa impartasesc cu tine, cu voi cititorii mei, ca fetita mea Alice implineste azi peste cateva ore 8 LUNI. Nu pot sa cred ca a trecut atat de mult timp si ca a crescut asa repede.


Imediat nu vom mai avea loc de ea la mancat de bezele. Si cand e vorba de mancare, e cea mai rea.


DE CE AI NEVOIE:

6albusuri de ou
400g zahar fin (nu pudra)
5,6 capsuni maruntiti

Din 6 albusuri mi-a iesit exagerat de mult, insa tot nu ne-a fost destul:)). A iesit o tava mare de cuptor, una rotunda de pizza, si inca o tava mare de cuptor. Data viitoare le voi face doar cu capsuni pentru ca le-a dat un gust foarte bun, greu de explicat in cuvinte:). Mi-a venit ideea dupa ce am pus prima tura la cuptor.
Metoda:

1. Pui zaharul pe o coala si intr-o tava pe care o bagi in cuptorul cu focul dat mediu si cu usa deschisa. Zaharul va incepe sa miroasa a caramel, insa ai grija sa nu se arda. Cand vezi ca marginea incepe sa se inchida la culoare, il poti scoate. Eu nu am mai avut rabdare si l-am scos dupa vre-o 7-10 minute, si culoarea nu se schimbase.

2. Bati albusurile intr-un bol mare chiar inainte de a scoate zaharul din cuptor, pana se intaresc. Daca ai mixer atunci ai scapat de partea grea, le bati cu mixerul. Dupa ce s-au intarit, torni zaharul cu grija si le bati din nou cam 8 minute. Cum mixerul meu e ars, le-am batut manual:)) poate trebuia sa imi iasa putin mai groasa compozitia, nu stiu exact...dar trebuie sa nu curga de pe lingura.

3. Daca le vrei cu capsuni, acum e momentul sa adaugi si capsunii, si sa bati din nou pana se intareste iar.

4. Dupa ce e gata compozitia, aseaza-le pe tava cu lingurita sau punga sau un aparat special de creme :D. Eu am folosit lingurita si o punga de 1 leu:). Recomand punga, care le da o forma frumoasa.

5. Le lasi la cuptor in jur de 40 de minute, si in tava pana se racesc complet.


Cu siguranta voi incerca si alta combinatie de fructe si o sa va spun cum mi-au iesit. Eu zic ca pentru prima data mi-au iesit bine, facand abstractie de cele pleostite, care oricum au fost delicioase. Sper sa iti iasa la fel de bune.

Bon appetit!

2 comentarii:

  1. Wow! Ce bine arata! Mi-ai facut o pofta...sunt mare fan bezele, desi pana acum nu am reusit, toate mi s-au pleostit, dar vreau sa incerc din nou dupa reteta ta! Mi se pare foarte interesanta chestia aia cu zaharul caramelizat...La ce temperatura le-ai copt?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu la ce temperatura, pt ca cuptorul meu nu avea pe grade...numai 1,2,3....si l-am dat intre 1 si 2 :D.
    Dupa cum vezi, cele roz mi s-au pleostit si mie putin...dar cele albe au iesit super. A fost prima mea incercare:D. Sper sa iti iasa reteta!

    RăspundețiȘtergere