Am facut reteta aceasta saptamana trecuta, cand a fost plecat Titus, dar tot nu mi-am gasit timp sa o postez. Am vrut de ceva vreme sa o fac, insa cum necesita sa stea la frigider de seara pe dimineata tot am amanat. Eram cu gandul la ea si mi-am facut timp pana la urma intr-o seara. Am fost foarte entuziasmata. M-am chinuit un pic la prepararea ei, si a iesit fum din mixerul meu vechi si m-a si curentat de cateva ori ...:)) Dimineata cand m-am uitat la ea, crescuse foarte mult, insa am pus aluatul intr-o forma prea mare si s-a intamplat neprevazutul: aluatul crescuse foarte frumos in cuptor, insa cand am tras focul s-a lasat:(( si se ardea pe margini (trebuie sa imi iau o forma mai de calitate pt cozonac)...am fost tare dezamagita, insa dupa ce am gustat continutul m-am linistit:)) . E tare gustoasa, eu am facut-o cu cardamom, insa reteta era cu sofran. Ziua urmatoare a venit Titus cu sofranul de 0,05g din Olanda :)) cica a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume. O sa incerc luna viitoare sa o fac cu sofran, cred ca e ingrozitor de buna cu aroma de la el.
DE CE AI NEVOIE:
425g faina lasata in frigider pt 15-20 minute
330g unt rece taiat cubulete
1 pliculet drojdie
75g zahar
o ciupitura de cardomom ( sofran )
60ml apa calduta 30 grade C
5 oua reci
1lingura lapte batut ( sau branza de vaci)
o ciupitura de sare
1 ou
- Untul taiat cubulete trebuie batut cu mixerul pana devine o crema, dupa care se pastreaza in frigider pana in momentul in care e nevoie de el. Eu nu l-am putut bate...adica din cauza mixerului, asa ca l-am lasat sa se inmoaie un pic si l-am batut cat am putut.
- Dizolva drojdia cu 1 lingurita de zahar si apa de la sofran intr-un bol. Adauga zaharul ramas, laptele batut, ouale sarea si faina. Amesteca bine ingredientele la viteza mica cu mixerul.
- Adauga untul din frigider putin cate putin.Trebuie sa bati bine ca sa il integrezi in aluat.
5. Dupa 24 de ore, se pune in forma aleasa o hartie pt copt si se toarna aluatul, dupa care se unge cu un ou batul.
6.Trebuie lasat in cuptorul incalzit 20-25 de minute, apoi scos pe un dog si racit.
Mie aluatul mi-a iesit curgator, asa ca l-am pus de cu seara in forma in care urma sa il coc. Probabil din cauza ca nu am un cantar de bucatarie si masor faina in cana pt ml :)) ...l-am lasat doar 12 ore dar a crescut si era sa dea afara. Am fost dezamagita cand mi-am vazut frumusetea de aluat pleostindu-se dupa ce crescuse asa de frumos, insa mi-a trecut cand am gustat briosa.
Eu o pap in timpul zilei ca si desert, cu gem sau miere sau dulce de leche si e delicioasa. Si goala e buna daca nu te deranjeaza faptul ca nu e prea dulce.Si avantajul e ca o poti folosi la soufleul de banane daca iti ramane in plus.
Bon Appétit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu