Laptele de susan l-am descoperit acum un an, cand am cautat alternative pentru laptele praf al Aliceukai. De atunci am facut mai multe incercari de retete de lapte cu el, si in sfarsit am descoperit una care e perfecta!
Pentru cel care sufera de boli de oase, sau pur si simplu care au prea putin calciu, sau sunt ingrijorati pentru copiii lor, va recomand acest lapte. Aici voi atasa un link unde puteti citi mai multe informatii despre
semintele de susan.
Este foarte important ca laptele de susan sa il faceti din seminte bio, pe care le gasiti la magazinele bio. In Cluj eu stiu doua: Casa bio si Cosul verde.
Aici aveti un link cu semintele de susan de la casa bio. Aceste seminte bio sunt mai inchise la culoare (crem) decat cele galben aurii si nu sunt atat de amare. Eu nu am stiut acest lucru cand am facut pentru prima data lapte, si mi-a iesit un lapte, zici ca era de pelin :D.
Cel mai bine e ca semintele de orice fel, inainte de a le folosi sa le lasati peste noapte la inmuiat in apa, pentru a activa enzimele, iar valoarea lor nutritiva creste in acest fel, corpul nostru primind mai multe vitamine.
Eu am doua retete preferate de lapte, asa va le voi scrie pe amandoua, pentru cei care fac prima data lapte de semimte, recomand sa incepeti cu reteta nr. doi, iar dupa ce v-ati obisnuit cu gustul sa incercati reteta nr 1.
nr1. Ingrediente:
o jumatate de cana de susan
un pic de sare neiodata
3 bilute de cetina (ienupar)
miere dupa gust (aprox. 2 Linguri )
roscove ( f important, le gasiti la magazine bio si plafare )
4 cani apa
1. Susanul se lasa la inmuiat de seara pana dimineata, sau minim 2 ore in apa rece. Dupa inmuiere, se spala bine si se lasa la scurs.
2. Intr-un blender ( al meu are putere de 800W insa cum l-am folosit asa mult, e pe stricate :D ), se pun susanul, un pic de sare neiodata, cetina( da un gust deosebit laptelui ) si aproximativ o cana jumate de apa, cat sa acopere putin susanul. Se da drumul la putere maxima pana susanul ajunge o pasta. Se mai adauga o cana cu apa si iarasi se blenduieste.
3. Se adauga praful de roscove, eu tot timpul il pun dupa ochi, dar cred ca pun o lingura fara varf, si mierea, pentru inceput puteti pune numai 2 linguri si restul de apa. Se lasa iar cateva secunde sa se omogenizeze bine.
4. Intr-un saculet de strecurat laptele de seminte se strecoara. Eu inainte sa imi cumpar saculetul, foloseam o sita foarte fina, insa tot nu mi se strecura perfect, in special laptele de migdale, eu sunt tare multumita de saculet, il puteti comanda de
aici. Dupa strecurare, trebuie gustat si daca mai trebuie miere, mai adaugati, daca simtiti gust amar, inseamna ca mai lipseste apa. Se tine la frigider. Inainte sa il folositi trebuie sa il agitati.
Astazi, daca voi avea timp, o sa fac un video sa vedeti mai bine pasii.
nr2. La a dua reteta, pasii sunt la fel in afara de primul pas, susanul in loc sa se lase la inmuiat, se pune intr-o tigaie la foc minim si se amesteca aproape tot timpul, ca sa nu se prajeasca , doar sa vedeti ca se incalzeste. Doar ca nu beneficiati de atat de multe vitamine in felul acesta.
Astept pareri dupa ce ati facut laptele.:D